Selamat Datang

Jumaat, 14 Oktober 2011

Hudud : Orang Bukan Islam Mula Memahami, Ada Orang Islam masih Sombong Dengan Tuhan

MARANG, 14 Okt 11: Masyarakat bukan Islam sebenarnya tidak perlu gusar dan bimbang dengan isu hudud yang kini menjadi polemik Umno dan Barisan Nasional (BN) menyerang PAS dan Pakatan Rakyat.

Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Terengganu, Dr B.Chandran berkata, orang bukan Islam sepatutnya tidak perlu mempersoalkan isu hudud kerana ia hanya melibatkan orang Islam.

Katanya, jika ia masih timbul, mereka sebenarnya sengaja menimbulkan perkara yang tidak mempunyai kaitan dengan diri sendiri.

“Isu hudud ini sebenarnya tidak ada kaitan dengan orang bukan Islam. Kenapa perlu kita takut. Kita tidak perlu bimbang kerana hukum hudud hanya untuk orang Islam.

“Jika ia (hudud) masih timbul, itu (isu) sengaja ditimbulkan pihak tertentu yang menjadikan hudud sebagai polemik untuk kepentingan politik,” jelasnya.

Beliau berkata demikian pada majlis bersantai sempena Program Al-Falah anjuran Majlis Tindakan Dun (MTD) Pengkalan Berangan, di perkarangan Pasti Merchang, Marang, kelmarin.

Menurutnya, hudud tidak menjadi isu yang ‘menakutkan’ terutama kepada ahli DHPP kerana memahami dasar tersebut.

Katanya, DHPP Terengganu menyokong semua dasar yang dibawa oleh parti itu tetapi tumpuan kepada Negara Berkebajikan lebih penting.

“Negara Berkebajikan patut dilihat sebagai satu perkara penting daripada hudud yang tidak ada kena mengena dengan kita (bukan Islam).

“Di Terengganu, perkara ini jelas dan tidak ada langsung isu berkaitan hudud dibangkitkan kerana kita memahami tujuan hudud,” tegasnya.

Justeru itu, katanya pemimpin DHPP di seluruh negara disarankan agar bersama-sama dengan PAS bagi merealisasikan agenda sebuah negara berkebajikan.

Beliau mengingatkan ahli parti termasuk rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat agar tidak terpengaruh pihak yang menentangnya.

Sebaliknya, kata beliau semua pihak perlu memahami pelaksanaan hudud itu hanya melibatkan kesalahan dan jenayah yang dilakukan orang Islam.

Sumber Cedokan Berita : Ibnu Hasyim


Ulasan Saya: Nabi saw antara kelebihannya berbanding Nabi-nabi yang lain ialah Baginda dibantu oleh Allah dengan dicampakkan rasa gerun dari jauh sejauh sebulan perjalanan ke dalam hati-hati musuhnya.

نُصِرْتُ بِالرُّعْبِ مَسِيْرَةَ شَهْرٍ- متفق عليه

Begitu juga dakwahnya digeruni musuh. Antara dakwahnya ialah hukum-hakam agama. Antaranya pula ialah hudud. Memang wajar sangat kalau hudud sangat digeruni oleh orang bukan islam. Maka, penjelasan dan penerangan dengan penuh hikmah sangat perlu kepada golongan ini supaya jelas bahawa hudud itu HANYA UNTUK MUSLIM. Mereka (bukan islam) pula, terserah untuk membuat pilihan.

Yang menjadi kehairanan, orang yang dok riuh sambut mauled Nabi pula yang takut dengan apa yang Nabi bawa. Mereka menjadi gementar dan sangat gerun dengan Hudud. Mungkin ada sesuatu yang tak kena…

Tiada ulasan: