Selamat Datang

Selasa, 28 November 2006

Perkahwinan orang Muda

18 haribulan baru ni, saya menghadiri kenduri perkahwinan seorang sahabat di sini.. kenduri kalau nak dikira suasana di sini, nampaknya agak meriah la jugak walaupun tergesa-gesa. Hanya 2 hari membuat jemputan kepada seluruh tetamu.. tapi jika nak dibandingkan dengan susana Malaysia, nampaknya kenduri tersebut adalah sepaling simple. Namun yang penting bukan kenduri.. yang pentingnya jemputan kenduri dan matlamatnya mahu dihebahkan berita mulia ini.. kan?

saya terfikir.. macamana agaknya perasaan orang tua pengantin? kedua dua pihak pengantin masih ada ibu dan ayah.. tapi mereka membina ikatan perkahwinan yang merupakan suatu sunnah agung ini tanpa kehadiran orang tua.

saya pernah bersembang dengan ramai kawan kawan.. maka saya membuat kesimpulan bahawa kahwin di luar negara ini, terbahagi kepada dua mazhab: 1)Mazhab kira mudah 2) Mazhab orang tua..

bagi mazhab kira mudah ini, mereka mengatakan perkahwinan ini suatu keperluan. Keadaan amat mendesak dengan kehidupan di sini. Demi menjaga diri,perkahwinan seharusnya disegerakan.. kalau nak tunggu balik Malaysia.. jenuh la. Mereka tak akan tunggu balik Malaysia dah. Sudah ada depan mata, sambar terus. Kahwin di sini dulu, nanti balik perkenalkan pada keluarga.

bagi mazhab orang tua pulak, saya melihat mereka amat mementingkan perasaan orang tua. ye la, ibu dan abah masih ada.. sebagai anak perempuan yang selama ini dijaga oleh ibu abah dia..tiba2 si lelaki nak ambil alih tugas menjaga dan memberikan kehidupan kepada si perempuan ini tanpa ada orang tuanya bersama.. nampak saja sudah agak pelik. mereka akan balik berkahwin di Malaysia dan nanti akan datang bersama meneruskan kehidupan di sini.

Baru baru ni semasa berada di Jordan, saya sempat menziarahi seorang sahabat.. beliau ialah menantu kepada sdr. Shaari Sungib, seorang aktivis. katanya dia berkahwin dengan cara yang paling simple. Pak Shaari ni, sewaktu kedua orang tua sahabat lelaki saya ni nak pergi membuat perhitungan terakhir..pak Shaari cakap, bgtau ke ayah awak jgn bawa datang apa apa pun.. datang tangan kosong sudah memadai. Pak Shaari juga Tak banyak songeh menikahkan anaknya dengan pilihan sendiri.

saya pula terfikir.. Memang tanggungjawab ibu dan ayah mempermudahkan urusan anak anak mereka. Bagi la anak anak cepat menikah, terutama anak perempuan, tanggungjawab orang tua sudah terlepas..nantinya akan dipikul pula oleh si suami. Untuk anak anak, beranikah kite memberi jaminan mereka boleh terlepas dari asakan nafsu..ye la, bila air sudah penuh kepala :)

Apa pun kembali kepada mazhab tadi..
saya fikir kalau masih mampu bertahan lebih baik kahwin di Malaysia, biar ada bersama kedua ibu bapa kita.. sambut bersama keluarga. walaupun ibu bapa merestui perkahwinan di sini, tapi pasti terdetik juga dihati kecil mereka pabila mereka tiada bersama di suatu majlis yang sangat besar dan bermakna dalam hidup mereka.. dari kecil sampai besar mereka asuh, tiba2 orang ambil anak mereka..mereka tiada bersama.

tapi bagi mereka yang rambut semakin gugur dengan asakan suasana, silakan saja.. awak tu telah darurat..

Tiada ulasan: